Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 2 de març del 2016

TEORIA TEMA 4

TEMA 4: LA SOCIETAT TIC

        CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT TIC.

-      Gran presencia dels “mass media” i de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC) , amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, mon laboral…
-     Gran quantitat d’informació al nostre abast. Cada  vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d’informació però precisament l’abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en casa cas la informació mes desitjada.
-     Continus avanços científics tecnològics en tot els camps del saber especialment en bioenginyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
-     La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les tuc per a realitzar el seu treball
-    Llibertat de moviment. La “societat informació” sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural , porta amb si una creixent llibertat de moviment
Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l’organització dels entorns laborals i obren principals possibilitats al tele-treball.

QUÈ SÓN LES TIC?
  •  Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processant i transmissió digitalitzada de la informació.
  • exemples: ordinador, usb, mòbil,telèfon, disc dur, projector...etc.

CARACTERISTIQUES DE LES TIC

- inmaterialitat: internet no es material, es la informació.
- deslocalització: les tic ja no estan localitzats en un lloc en concret.
- interactivitat: és un dels grans avantatges de les TIC.
- instantaneïtat: en qualsevol moment podrem comunicar-nos emprant les eines TIC.
- reproducció limitada.
- no linealitat: hi ha hiperenllaços.
- interconnexió: amb les eines les TIC podem interconectar i nosaltres podrem manipular qualsevol tipus d'informació.
- diversitat/ multiformat: ( text, imatge i so).

APORACIONS DE LES TIC

 1. Fàcil accés a tot tipus d'informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria prima que necessitem per a crear coneixements.

2. Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.

3. Canals de comunicació. Inmediata, sincrònica i asíncronica, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjanánt l'edició i difusió de la informació.

4. Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fàcil transport.

5. Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen les ordinador.

6. Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió.

7. Homogeneïtzació dels codis emprants per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació.

8. Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves formes de pensar.


LIMITACIONS DE LES TIC

- Problemes tècnics: incompatibilitat entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.
-  Falta de formació: la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables.

-  Problemes de seguretat: circumstàncies com el risc que es produeixin accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
- Barreres automàtiques: a pesar del progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
- Barreres culturals: L'idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacions d'Internet.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada