Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 19 de maig del 2016

AMPLIACIÓ TEMA 12

LINUX - PROGRAMARI LLIURE



LINUX és un Sistema Operatiu com MacOS, DOS o Windows. És a dir, Linux és el programari necessari perquè el teu ordinador et permeti utilitzar programes com: editors de text, jocs, navegadors d'Internet, etc. Linux pot usar-se mitjançant un interfície gràfic igual que Windows o MacOS, però també pot usar-se mitjançant línia de comandos com DOS.


Andrew Tanenbaum va desenvolupar un sistema operatiu semblança a Unix (anomenat Minix) per ensenyar als seus alumnes el disseny d'un sistema operatiu. A causa de l'enfocament docent de Minix, Tanenbaum mai va permetre que aquest fos modificat, ja que podrien introduir-se complicacions en el sistema per als seus alumnes.

En aquells moments el projecte GNU (GNU's Not Unix), que Richard Stallman havia iniciat feia ja gairebé deu anys, comprenia un sistema bàsic gairebé complet. L'excepció més important era el kernel o nucli, que controla el maquinari.

Torvalds va decidir aprofitar el sistema GNU i completar-ho amb el seu propi nucli, que va batejar com Linux (Linux Is Not UNIX). El sistema conjunt (eines GNU i nucli Linux) forma el que cridem GNU/Linux.




Què és el Programari Lliure?



Programari Lliure es refereix a la llibertat dels usuaris per executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari. De manera més precisa, es refereix a quatre llibertats dels usuaris del programari:

- La llibertat d'usar el programa, amb qualsevol propòsit (llibertat 0).
- La llibertat d'estudiar com funciona el programa, i adaptar-ho a les teves necessitats (llibertat 1). L'accés al codi font és una condició prèvia para això.
- La llibertat de distribuir còpies, amb el que pots ajudar al teu veí (llibertat 2).
- La llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores als altres, de manera que tota la comunitat es beneficiï. (llibertat 3). L'accés al codi font és un requisit previ para això.

Un programa és programari lliure si els usuaris tenen totes aquestes llibertats. Així doncs, hauries de tenir la llibertat de distribuir còpies, sigui amb o sense modificacions, sigui gratis o cobrant una quantitat per la distribució, a qualsevol i a qualsevol lloc. El ser lliure de fer això significa (entre altres coses) que no has de demanar o pagar permisos.

LliureX és un projecte de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana que té com a objectiu principal la introducció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació basades en programari lliure en el sistema educatiu del País Valencia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada