Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 19 de maig del 2016

Ampliació Tema 11

EL COPYRIGHT


El copyright és una forma d'entendre la forma de protegir les creacions dels autors basat en un model anglosaxó. Va sorgir de fet en el segle XVIII i s'ha mantingut amb supremacia quasi absoluta fins a l'arribada d'Internet i l'era digital. Moltes vegades es confon el terme amb dret d'autor, que es basa més aïna en els drets morals dels autors, i no tant en els patrimonials de la pròpia creació. No obstant això, i per simplificar, repassarem breument en termes pràctics en què consistix el copyright, els seus avantatges i inconvenients. No pretenem realitzar un text molt sensat, sinó donar unes nocions bàsiques sobre la naturalesa d'esta manera de llicències.

El copyright ve a significar que tots els drets estan reservats per a aquell que siga el posseïdor dels drets patrimonials i bàsicament impedixen que les obres siguen reproduïdes, transformades o publicades per tercers sense obtindre prèviament permís expresse i per escrit dels posseïdors del copyright. Per descomptat que segons legislacions hi ha excepcions a estos drets, com la còpia privada a Espanya i gran part d'Europa o al Fair Use en els països de tradició anglosaxona. La major part dels creacions literàries i artístiques han usat i usen llicències tipus copyright estricte. Inclús en plena era digital una gran part de creadors continuen preferint este tipus de llicències
¿Quals són algunes de les avantatges?
1.- Es logra major control sobre on i en que terminis es usen nostres obres. Aquest favoreix que podem sempre controlas les condicions i el àmbil d'ús.
2.- Es simplifica la detecció i denuncia del plagi de les nostres obres,ja que si no existeix permis expres se està fent un delit de ilicitud. A partir de açi ja sol queda acreditar la autoria.
3.- Són senzilles d'integrar en el conjunt de altres obres amb igualitat nivell de protecció, per tant eren les uniques  llicencias que es usaben i tota la llegislació i cultura popular les comprende i maneja.


ORIGEN:http://goo.gl/aqXyKN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada